27 Ağustos 2010 Cuma

hog kong, sefin tarifi

27-08-2010

Sefin Tarifi

    Dun gece sef , sefin yamaklari ve kizimiz sefin hong kong tarifi adli dersindeydik.
    Bu hayat bilgisi dersi, oyle yemek tarifi degil fakat yemek tarifi tadinda, bir fincan kel oglan, bir corba kasigi yalakalik, iki cay bardagi yalan, bir avuc gecmisten alinan ders, uc kalip yarma adam, bir bardak sulandirilmis konu, bir adet asilinacak kiz, bir kasa bira vaya istege gore farkli ickiler eklenebilir. Elimizdeki malzemeyi once en yakin barda bir araya getiriyoruz. Bu islem icin herzaman oldugu gibi mutlaka bir maraba bulundurmakta fayda var ki, gereksiz islerle yuksek irtifadaki arkadaslar ugrasmasin. Goruldugu uzere maraba bulundurmak bir rituel oldugu icin menu dahil etmeye bile gerek yok. Bunu bilmeyen zaten boyle bir menuyu bile olusturamayacak kadar hiyardir.
    Sef ve geri kalanlari bir araya getirdikten sonra biraz tavanin altini acip isinmasini bekliyoruz. Yani ortamda henuz herkes gergin hatta sef bile. Ortamin isinmasindaki kasit bira veya istege gore secilen ickilerin tuketiminin baslamasi konusu.  Eee atalarimiz ne demis "kizgin olmayan tavada yag erimez kardes"demis.  Bu arada sefin yamaklari menunun en can alici noktasinda sef devreye girene kadar gecen surede garniturleri hazirlamaktalar. Bu esnada sef dikkatli bir sekilde ortami izlemekte ve menudeki konunun dagilmamasi icin dizginleride elinden birakmamaktadir.
    Sef kizgin tavaya artik yagi koyup menunun hazirlanmasi gerektiginde tum dizginleri cekip herkesi durdurup oagin onune gectiginde, ders baslamisti.
    Sef kel oglanin olmadigi fakat menunun ana konusu olan kel hakkinda ogune kadar ne biliyorsa anlatmaya baslamisti. Kel oglan soyledir, boyledir, soyle yaparsaniz boyle olur, vs. Kiz onu ve yamaklarini dikkatle dinlemekteydi. Ama bugun konunun gelecegi noktayi bileceginden emin bir edayla izlemekteydi menuyu. Sef Sakaryadaki anilardan basladi cunku kiz sakaryada dogmustu ve sefin bir sekilde konuyu kiza baglamasi gerekiyordu. Kizin yasadigi mahalleden tutunda akliniza o yerle alakali gelebilecek her yer anlatildi tabi bu arada hep canim ulkemde tariflerde gecen merkez veya ulu caminin arkasi yani sagi solu tarif edildi. Bizim kucuk sehirlerimizin vazgecilmezidir bu camiler, hep vardir onlar hikayelerde. Hep dusunmusumdur Maraba olarak ya bu camiler olmasaydi, o zaman nasil tarif edecektik, nasil bulacaktik mecburiyet caddesinin ustundeki 10 numarali daireyi, nasil gidecekti bir yabanci sisci ramazanin yerine. Neyse bunlar derin konular ve benim gibi marabalar bunlari dusunmeyi birakin hayalle etmemeliler. boyle sosyal konularda bir marabanin soyledigi laflarin ne degeri olabilirki.
    Sef soganlarin pembelesmeye basladigini gordu ve ana malzemeyi eline alarak tavaya atti. Kiza kendisini kel oglanla bas goz edebilecegini, bunun icin sadece onun evet demesinin yeterli olacagini soyleyiverdi.
    Kiz saskin bakislarla ama aceleci bir sekilde konusmaya basladi. Boyle birseyin olmayacagini, sefin Kel oglanin dusunceleri hakkinda yanildigini, Kel oglanin insan olarak cok iyi biri oldugunu ve sadece ve sadece arkadas olabileceklerini soyledi.
    Kizlar, iste Turk bir Turk kizinin tepkisi ancak boyle olabilirdi. Turk kizlarinin kabul etmeselerde egolari cok gucludur bu konularda. Onlar hoslanmasada birilerinin onlardan hoslanmasi hep hoslarina gitmistir. Yuksek irtifada takla atmak gibi birseydir bu duydu onlar icin. Hep istemezler ama hic hayir demezler.
   Sef artik gercegi goremedigini kabul etmisti. Menunun uzerinde oynanacak hicbir sey yoktu. Ana yemek sunulmus lezzet yakalanmisti. Sef yemegi basaryla tamalamis, masadaki herkeste yemisti. Hatta kiz egolari tavan yapmis oldugu icin bu tarifi hic untmayacakti.
   Kel oglan Hong Kong sokaklarinda kel basi, elinde 7/11 den aldigi birasi, ki o baykus yalniz bir bira alir ve digerlerinin sarhos olmasini beklerdi hep, yeni aldigi janti pantolonu ile etraftaki diger avlari kesmeye devam etmekteydi.
Onun icin mesele olmak yada olmamak degil, sevmek yada sevilmekte degil, yapmak yada yapamamakti.
Bunun icin tum varligiyla mucadele etmekti. 

1 yorum:

  1. Sevgili maraba, sonuc ne sonuc? Ayrica, bir kasa biranin sponsoru kim?

    YanıtlaSil