29 Ağustos 2010 Pazar

DOGMADAN ANLAMAZSIN

            Hem bedenim hem ruhum uzak oralardan, o gelisi guzel yasanan yerden.
            Orada her an olebilirsin. Asik olabilirsin.
            Uc bes kisi birbirine girebilir, hepsi birbirini olduresiye dovup sonra dost olabilir oralarda. Hersey yolunda olabilir orda hayatinda, sIkIlirsin o zaman yalnizlik sarar her yanini. kapilarini kapatip oturamazsin o zaman geldiginde, illaki cikarsin sokaklara. Dert her yerde oralarda, buna alismaniz icin oralarda dogmaniz gerekir, havasini koklamaniz, solumaniz, dayak yemeniz, taciz edilmeniz, kufure alismaniz gerekir.
            Dogmadan olmaz.
            Dogmadan asik olamazsin oralara.
            Sonradan gelenler yalnizca avam hayatlar yasar, derdi varmis gibi gelir sonradan gelenlerin, yoktur aslinda. Onlarin acilari gecer gider. Doganlarin ki hic gecmez, hep bir yerlerde saklidir. Dert oralarin yasam seklidir, iclerine islemis, kanlarinda alyuvarlarin yaninda dolasan hayat veren molekullerden biri sanki. Biz onsuz o bizsiz olmaz oralarda.
             Unutmayiz biz aciyi. Iste o yuzden en buyuk asklar yasanir orda, bir kelimenin, iki cumlenin, en uzun yazilarin bile anlatamayacagi asklar. Kucucuk cocuk yuzu gibi asklar. Ben sensiz yasayamam dedirten, birbirine dusman yapan, yoklugunda hep arkasindan aglatan, sustukca buyuyen asklar yasanir oralarda.
Onsuz herkese ve herseye dusman olacaginiz asklari sadece orda yasarsiniz. Iste bu yuzden orda dogmak gerekir, ne olur demek icin,
            Demez digerleri.
            Yarim sevdalari yalnica orda yasarsiniz. Ask birakmaz yakanizi orda.
            Gec kalmistir digerleri hayati aci icinde olsada gulerek yasamayi ogrenmek icin, hem her zaman mutlu olup hem de barut gibi olabilen insanlar orda yasar. Anlamaz digerleri hayati orda, hergun birilerinin bir yerlerden dustugunu gorup ama tam yere carpacak iken hic bir sey olmamis gibi hayata devam eden adamlar orda yasar. Yasam seklidir risk orda.
            Sokaklari pisdir oralarin, tozlu ve delik desik. Olsun. Kimse kuralina gore araba kullanmaz, hergun bir yaris vardir cunku orda hayatta kalmak icin, trafikte bile. Kurtulmak istercesine araclarin birbiri arasinda ilerlediklerini gorebileceginiz tek yer orasi. Zaman sanki durmus, digerleri o araclarla giderken elleri terler, gozleri disari cikacakmis gibi firlar, ritimleri hizlanir adranelindir onlar icin, oralardakiler icin sadece bir yerden bir yere gitmektir,sonunda olum oldugunu bilseler bile. Onlarin hep acelesi vardir. yarin ne olur bilinmezdir de ondandir belki. Ama Umut denen sey kaderle dosttur orda.
              Digerleri anlamaz, yoktur bu ikisinin kardes oldugu baska yer.
              Basinizi koyacak bir kucak vardir oralarda. analarida farklidir, dimdiktir. Zaman kolay eskitir kadinlari oralarda, cilekestir ana orda. Dumduzdur, dosdogrudur ama. Katlanir o herseye, soguk gecelere, sensizlige, kohnelige, aldatilmisliga, hasrete. Herseye ragmen gittiginde corbani icer, elini hicbirseye degmeden kafani koyarsin kucagina, ayrilmak istemezsin. Can dayanir mi buna dersin, salsin kurtulsun istersin herseyden, ama o bicare yasamak icin dogmustur oralarda. Onun sevgisi yarim olmaz orda o yuzden ates teninde nafile ona. Olecegini bilse, hasreti ceker, soguk kohne sehirde sana mecburmus gibi yasar hayati oralarda kadin.
              Digerleri yasayamaz, kacar.
              Yalan soylemek sanattir orda. Bilseniz bile, sen yalan soyluyorsun diyemezsiniz orda. Sanki toprak gokte, hava yerde oralarda, yalan da boyle birsey iste. Ama her konustugunuz bana yalan soylediler der. Kendisine hic bakmaz, sonra varsin olsun der, ben gonul verdim bir kere onlara der. Hayat yalandir orda.
              Digerleri sebeb arar yalanda, dayanamaz, oralarda yalanin sebebi yoktur. Yalandir sadece.
              Anlamaz ordakiler bazen hayati. Yasar, hemde oyle bir yasar ki digerleri sasip kalir bu hayata, ne zaman calisip, ne zaman yiyorlar anlamazlar. Parasiz pulsuz bile karnin doyar orda bisekilde. Bu kadar aciya ragmen gunes dogar dogmaz kosusturma, vurdum duymazlik baslar ya yine, buna da sasrirlar. Anlayamakdiklari onlarin daha o kadar cok sey var ki, sevinclarimizi de anlamaz onlar, biz cok sevinir, adam oldurururuz. ordakilerin sakasinida anlamazlar, esek sakasidir cunku. Anlamazlar cunku hayatin dozu yoktur orda, kanununa kitabina diye kufur ederlar orda.
              Digerleri anlamaz, anlayamaz bunu.
              Digerleri hesap yapar, baslarken sonunu gormek ister.
              Digerleri hesap sorar.
              Dost vardir oralarda, dostu icin herseyi yapacak adamlar vardir. Hatta dostu yerine askere gidip yakalan salaklar yalnizca ordadir. Ama yaninda hic tanimadigi asker icin olen adam da ordadir, onun olmesi icin sebebini bilmesi gerekmedigi adamlarda ordadir. Okumus adam Doktor, muhendis olandir orda. Digerlerinin pek ehemmiyeti yoktur, hatta sizin ne is yaptiginizi hem anlamazlar hemde sizi dinlemek bile istemezler, iste memur gibi birsey derler size orda. Bazen en iyi etiketin bile anlami yoktur orda.
Iste orasi en buyuk celiskilerin yasandigi, en buyuk asklarin dogup ve oldugu, arabanin en hizli sekilde kullanilarak viraja girildigi, en abartili sevinclerin yasandigi bazen, en acili hayatlarin ise hergun var oldugu yerdir, alisik dogarsin orda aciya, orda hergun onlarca insan olurken hic olmeyecekmiscesine yasanir hayat.
Orda hicbir olenin hesabi sorulmaz.
Hesap yapilmaz orda.
Kaderdir yasamin getirdikleri orda.
Son defa uyanmis olabilirsiniz o gun, orda.
Bilemezsin yasamak sevap mi, gunah mi orda.
Orda doganlar yasar orda hayati, digerleri ise sadece seyreder yasananlari.
 

1 yorum:

  1. Iyi, hos, guzel betimlemeler yapmissiniz da ogdugunuz topraklara dair. Daha neseli seyler yazmaya devem etsniz keske...

    YanıtlaSil